söndag 24 mars 2013

“Jag är för jämställdhet så klart, men jävlar vad jobbiga de där feministerna är”



Det är intressant hur dagens Sverige ställer sig till frågan om jämställdhet och feminism. Folk skriker om att samhället måste bli mer jämlikt, att kvinnor och män ska ha samma rätt, men ändå, pågår det också mycket viskandes. Man kan se att personer som utåt har den “rätta” åsikten om jämställdhet men samtidigt viskar om att feminister är dumma i huvudet. Ett aktuellt exempel på detta är det som diskuteras i bloggen Macho i kollektivtrafiken. Personerna bakom bloggen försöker på ett komiskt sätt visa att även om rättigheterna mellan kvinnor och män i Sverige har förbättras så finns det fortfarande mycket att göra. Bakom datorskärmar så kritiserar folk detta. De är för “riktig” jämställdhetspolitik men inget fjant från feminister. 

Orden jämställdhet och feminism används för olika sammanhang. Ordet jämställdhet står för något positivt, ett samhälle vi alla värdesätter och eftersträvar samtidigt som feminism har under åren kommit fått en väldigt skev betydelse. “Kvinnor och män har samma rättigheter” är en väldigt tydligen definition av ordet jämställdhet. En definition som passar bra med den generella uppfattning av vad det står för. Feminism däremot, och personer som förespråkar detta, feminister har fått utså mycket skällsord. Definitionen för feminism är “rörelse som kämpar för jämlikhet mellan könen”, denna definition är inte alls sammankopplade med vad allmänheten ser som feminism. Feminister framställs som radikala kvinnor som kämpar för en värld där kvinnor är överlägsna män. Det är tydligt att om man jämför denna uppfattning med egentliga definitionen så är skillnaden markant. 

Budskapen bakom dess ord eftersträvar samma sak,  att kvinnor och män har samma rättigheter, oberoende av vilket kön. Att då säga att man är för jämställdhet men är emot vad feminister står för är helt befängt. Det är att motsäga sig själv till allra högsta grad och det är det som syns i flera olika medier i dagens Sverige. Nu kanske någon drar en djup suck och att det är väl att överdriva och att man inte ska vara så känslig men jag vill påstå motsatsen, vi kan inte förlöjligöra något som handlar i grund och botten om att alla människor är lika. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar